KYOTO GYM - de Sportschool

De Sportschool is opgericht in 1989 door shihan Cor van den Adel en Sensei John Bijl.

Er werd begonnen met 2x per week 1.5 uur trainen waarbij beide sensei's les gaven. shihan Cor bezet op dat moment zwarte band kempo en sensei John bruine band. Beide sensei's hadden jaren lang samen kempo getraind bij sensei Ad Jiskoot, een bekende in het vechtsport wereldje. Beide sensei's hadden een eigen visie voor het full contact vechten ontwikkeld die ze in praktijk wilde brengen en dit kon maar op 1 manier; Een eigen sportschool beginnen.

Na lang dubben over een goede naam (CO(r)JO(hn gym etc.) kwamen ze al snel uit op Kyoto Gym.
Gedurende al die jaren is deze naam hetzelfde gebleven.

De eerste trainingen werden nog gedaan in de zwarte pakken waarin bij kempo getrained werd. Van scheenbeschermers was in het begin nog geen sprake en de trainingen waren zwaar en hard.
Beide sensei's waren op zoek naar een bond die dezelfde ideeen had die zei ook hadden. Een stijl die open stond voor nieuwe ontwikkelingen en trainingsmethodieken waarin toekomst zat.

Op dat moment werd het ashihara karate geintroduceerd in nederland onder leiding van o.a. Dave Jonkers (nu 6de Dan Ashihara Karate). Voor mensen van een andere stijl waren er cursussen en overgangs examens. Er waren veel mensen van andere stijlen (Kyokushin, Kempo, Shotokan etc.) die hier gebruik van maakte en de bond groeide al snel uit tot een volwaardige bond met internationale kampen, wedstrijden etc.

Van 2 keer in de week trainen werd overgestapt naar 3 keer in de week trainen en de trainingsduur werd 1 uur. Sensei John en shihan Cor hadden beide inmiddels met succes het overgangs examen gehaald en waren 1e dan Ashihara karate.

Beide waren steeds op zoek naar andere trainings methodieken en andere benaderingen van het vechten. Dit resulteerde in gevarieerde trainingen met een grote schaal aan gevarieerde combinaties. Deze veelvuldigheid aan combinatie's is nog steeds iets waar kyoto gym om bekend staat.
Op dat moment waren er een aantal leden van
kyoto Gym die graag het geleerde in praktijk wilde brengen in een wedstrijd. Van deze leerlingen, waarvan Rene Stigter nog steeds actief is, zal binnenkort een verslag komen.

Zowel shihan Cor als sensei John hebben na het behalen van hun eerste dan in de 5 jaren die daarna volgende nog 2 keer met succes examen gedaan voor 2e en 3e dan. Afgelopen jaar is shihan Cor vanwege zijn inzet en prestaties met zijn sportschool bevorderd tot 4e dan. Sensei John is in 2000 gestopt met lesgeven door prive omstandigheden maar blijft altijd verbonden met deze sportschool. Bij afgewezigheid van shihan Cor is hij nog altijd bereid om een lesje in te vallen. 

Gedurende de afgelopen jaren heeft Kyoto Gym  zich gevestigd in Dordrecht, Zwijndrecht, Meerkerk en 's Gravendeel. Op wedstrijd gebied hebben ze in alle gewichtsklasses kampioenen voortgebracth die zowel nationaal als internationaal diverse titels behaald hebben.

Hoewel Kyoto Gym nogal eens als een vreemde eend in de bijt werd gezien in het verleden door de manier waarop getrained werd en de vrije en open manier waarop het karate benaderd werd is het uitgegroeid tot een gerenomeerde sportschool die het respect heeft verdiend van iedereen in het full contact werreldje.

Kyoto Gym is aangesloten bij de AIKO, Ashihara International Karate Organisation. Shihan Dave Jonkers is de Director en Sensei Sem Schilt is de Technical Advisor van de AIKO.