KYOTO GYM - Shihan Cor

Shihan Cor van den Adel is de hoofdtrainer van Kyoto Gym.

Shihan Cor is in het bezit van de 5e Dan Ashihara karate en de 1e Dan Kempo. Hij geeft al 13 jaar les in het Ashihara karate bij Kyoto Gym.

Voorheen gaf Shihan Cor ook nog les in 's-Gravendeel maar deze trainingen zijn inmiddels overgenomen door Sensei Albert Braun (3e Dan), een leerling van Shihan Cor.

INTERVIEW

Wanneer ben je begonnen met vechtsport?
Toen ik 8 jaar was, aldus Shihan Cor, ben ik begonnen met de vechtsport Judo. Dit heb ik ongeveer tot mijn 13de jaar gedaan.  Toen ik een jaar of 15 was, ben ik overstapt naar de vechtsport Kempo. Ad Jiskoot was op dat moment mijn leraar.

Welke vechtsporten heb je allemaal beoefend?
Judo, Kempo en op dit moment natuurlijk Ashihara Karate.

Heb je zelf wel eens aan wedstrijden meegedaan?
Toen ik een jaar of 18 was heb 1 keer een Kempo wedstrijd gedaan. Ik ben toen 2de geworden. Op dat ene toernooi heb ik toen ongeveer 13 potjes gevochten. Er was maar 1 gewichtsklasse. Helaas was er in die tijd heel weinig te doen op wedstrijdgebied.  

Wat is tot nu toe 1 van je hoogtepunten geweest?
Dat zijn er eigenlijk een aantal. In z'n algemeenheid de uitslagen van wedstrijden die Kyoto Gym heeft behaald; alle eerste prijzen.
De Open Dutch van
1994 is mij echter heel erg bijgebleven. Rene werd daar 1ste in het lichtgewicht, Marc 1ste in het middengewicht en Albert 1ste tot de 85 kg. Op datzelfde toernooi kreeg Rene z'n 2de Kyu (bruine band) van Shihan Dave Jonkers.
Tevens het toernooi in Belgie van 1997 is mij zeer bijgebleven. Rene, Marc, Albert en Roland werden alle 1ste in de diverse gewichtsklasse.

Wanneer heb je je Dangraden behaald?
Toen ik 28 jaar was heb ik mijn 1ste Dan behaald met Kempo. Mijn eerste Dangraad in de Ashihara Karate heb ik behaald in november 1991. In de zomer van 1993 volgende mijn tweede Dangraad. In de winter van 1996 heb ik mijn laatste examen gedaan, alwaar ik mijn 3de Dan heb behaald. Afgelopen november 2001 heb ik tijdens het Ashihara Seminar mijn 4de Dan toegereikt gekregen van Shihan Dave Jonkers. 

Beoefen je zelf nog andere sporten, naast het lesgeven in Ashihara Karate?
Daar ik op dit moment 3 keer per week les geef, heb ik niet zoveel tijd om er nog andere sporten naast te doen. Ik probeer wel af toe te hardlopen. Wel loop ik regelmatig m'n kata's door. Vroeger heb ik veel aan krachtsport gedaan.

Heb je een vaste trainingspartner (gehad)?
John bijl is altijd mijn training maat geweest. Met hem ben ik ook samen Kyoto Gym begonnen. Ook leuk is te vermelden dat wij alle Dangraad examens samen hebben afgelegd.

Waarom is Kyoto Gym zo succesvol het gebied van wedstrijden?
Kom maar een keertje meetrainen, dan zal je het zelf wel zien, aldus shihan Cor.

Hoe zie je toekomst van het Kyoto Gym?
Ik zie de toekomst goed in. Kyoto Gym zal alleen nog maar groeien. Er zullen meer vechters komen en het niveau wordt alsmaar beter.