Op zaterdag 5 oktober 2002 hebben Rene Stigter, Andrea Virati, Michel Roordink en Reinier Wink deelgenomen aan het " 27th Open Knockdown Tournament" te London.

Het Tournooi 
Dit toonaangevend full contact karate tournooi in Europa werd vorig jaar nog gewonnen door Rene en Reinier wist hier een 3e plaats te bereiken. Het deelnemersveld was zwaar bezet en het was duidelijk dat dit tournooi voor veel deelnemers een voorbereiding was voor de WK die in Valencia in november plaats zal vinden.

Deelnemers van Kyoto Gym
Het team bestaande uit Reinier, Andrea en Rene werdt op het laatste ogenblik aangevuld met middengewicht Michel Roordink. Michel, die zijn vlucht miste (en de vlucht daarop!!), had ook nog eens een verlopen paspoort en kon zich pas later op de dag samenvoegen met de rest van het team wat begin vrijdag middag reeds aangwezig was in Crystal Palace. Die avond was de spanning reeds merkbaar voor wat er de komende dag ging komen en een ieder ging vroeg slapen omdat de volgende ochtend om 8.00 uur de keuring plaats moest vinden.

Zaterdag ochtend vond de medische keuring plaats en iedereen werd gezond verklaard en was op het juiste gewicht.  Het deelnemersveld bleek sterk bezet te zijn en er waren veel nieuwe gezichten te zien.

1e partij Michel
Michel's eerste partij was een goede binnenkomer. Michel controleerde het gevecht goed en na een degelijke eerste ronde wist Michel in de verlenging de partij op scheidsrechterlijke beslissing te winnen.  De eerste vechter was een ronde verder!

1e partij Reinier
Reinier begon zijn eerste partij zeer sterk en wist reeds kort na aanvang met een knie techniek op de plexus een wazari te scoren.  Hoewel zijn tegenstander lang genoeg bleef liggen om eigenlijk een ippon te krijgen wist Reinier de partij alsnog snel te beslissen door een bijl trap te plaatsen die zijn tegenstander naar het canvas zond en wat een mooie knock out opleverde.

1e partij Andrea
Andrea's eerste partij werd gecoached door Rene, omdat Sensei Cor op dat moment Reinier coachte (er werd op 3 matten tegelijk gevochten). De twee hadden de afgelopen maanden samen veel getraind en dit was goed terug te zien in het vechten en coachen. Andrea luisterde perfect en wist in de verlenging zijn tegenstander goed onder druk te zetten en de partij winnend af te sluiten door goed te combineren met stoten afwisselend door lowkicks.

1e partij Rene
Rene moest in z'n eerste partij aantreden tegen de fransman Dumol. De fransman begon erg wild en Rene liet hem rustig uitrazen en wachte op het juiste moment. In de verlenging was de fransman uitgeraasd en 2 goed geplaatste mae geri's zorgde ervoor dat Rene zonder blessures winnend zijn partij kon afsluiten met 2 maal een wazari.

Alle vechters hadden hun eerste partij weten te winnen en waren zonder blessures een ronde verder! Dit was op een tournooi van dit niveau al een zeer goed resultaat.

Tussen de verschillende ronden door moesten de vechters met verschillende technieken planken breken. Bij een gelijke strijd na een verlenging en bij een gewichtsverschil van minder dan 5 kg zal het aantal gebroken planken van doorslaggevend belang zijn voor de overwinning.  Andrea liep hierbij een blessure op aan zijn elleboog en Rene aan zijn linkerhand. (een week voor het tournooi was zijn ringvinger uit de kom geschoten tijdens het sparren).

2e partij Michel
Michel moest zijn 2e partij aantreden tegen de huidig rusische kampioen Maxim Dedik. Maxim, die kampioen is in elke stijl in deze gewichtsklasse, is een absolute wereld topper. Handjes hoog was de boodschap en Michel volgde dit goed op. Ondanks de hoge trappen van Maxim wist Michel alles te blokken totdat Maxim met een aantal goed geplaatste lever stoten 2 wazari's wist te scoren. Desalniettemin een goede prestatie van Michel om tegen deze topvechter zonder kleerscheuren uit de partij te komen.

2e partij Reinier
Reinier zijn tweede partij vond tegelijk met Rene zijn tweede partij plaats en lichtgewicht Lloyd Lawson coachte hem. Lloyd, die zelf over een ruime ervaring beschikt in het wedstrijd karate, coachte Reinier goed en een verlenging volgde. Helaas bleek Reinier's tegenstander over meer lucht te beschikken en de laatste halve minuut van de 2e ronde trok hij dan ook de partij naar zich toe. 

Kwart finale Andrea
Andrea moest zijn tweede partij aantreden tegen de franse kampioen, Nordine Tonkin. Deze sterke tegenstander was Rene's tegenstander in de finale in Belgie en Andrea werd dan ook goed geinstrueerd hoe met deze vechter om te gaan. Aftasten was er niet bij en beide vechters gingen er vollop in. Een goed geplaatste lowkick van de fransman was echter te veel voor Andrea die toch meer had moeten geven in de eerste partij dan hij dacht. Toch een goede prestatie en een goede voorbereiding voor de WK in Valencia.

Kwart finale Rene
Rene moest z'n tweede partij aantreden tegen de rusische nummer een Dimitri Startsev. Het werd een felle strijd waarbij beide vechters geen haarbreed toegaven.  De Rus probeerde herhaaldelijk met salto trappen te scoren maar Rene wist deze goed te pareren door zijn tegenstander letterlijk uit de lucht te schoppen. Een verlenging volgde en Rene wist van dichtbij goed te counteren met elleboog technieken naar de bovenarmen. Na de eerste verlenging was er nog steeds geen duidelijke winnaar en beide vechters bereide zich voor op de volgende verlenging. Rene had echter meer planken gebroken (5) dan zijn tegenstander (4) en werd als winnaar aangeduid.

Halve finale Rene
Er moest nog 1 maal gebroken worden waarna de halve finales begonnen. Wederom was Rene's tegenstander een rusische topper, Alexander Afanasyev, en gezien beide vechters evenveel planken gebroken hadden en er geen gewichtsverschil was werd er 3 rondes gevochten. Het was een ware titanen strijd waarbij Rene een goed geplaatse leverstoot moest nemen maar wist door wegdraaien een wazari te voorkomen. Op zijn beurt wist Rene de rus goed onder druk te zetten met stoot combinaties gevolgd door gesprongen ushiro's die hun uitwerking niet miste. In de laatste ronde bleek Rene over de betere conditie te beschikken en kwam als winnaar uit de strijd.

Finale Rene
In de finale wachte hem daar een 3e rusische tegenstander,,Marsel Mourakav. Deze tegenstander was een kop kleiner dan Rene en zou fysiek gezien geen probleem moeten zijn.  De partij begon goed maar Rene kon halverwege door een blessure in zijn arm de partij niet uitvechten. De voorgaande partijen hadden hun tol geeist en de zware loting begon hem parten te spelen. Herhaaldelijk weglopen in de partij  leverde hem 2 wazariís tegen op en een 2e plaats.  Toch een goede prestatie en een goede voorbereiding voor de komende WK.  Het leek er even op dat er een spier gescheurd was maar na enkele dagen kon Rene zijn arm weer gebruiken en hij is nu alweer vollop in training voor Valencia en heeft geen blessures overgehouden aan dit tournooi.

Volgende maand zullen Andrea Virati en Rene Stigter naar Valencia gaan om daar deel te nemen aan de wereld kampioenschappen full contact karate.