Op zaterdag 16 november 2002 hebben Rene Stigter en Andrea Virati deelgenomen aan de Wereld Kampioenschappen te Valencia, Spanje.

Donderdag 14 november 2002
Eindelijk was het dan zover; in de ochtend vertrokken Sensei Cor, Sensei Lloyd Lawson, Rene Stigter en Janneke van Tienen naar schiphol. Het begon al gelijk goed met een grote file op de A16. Gelijk de schrik erin natuurlijk want stel je voor dat ze het vliegtuig zouden missen!! Gelukkig viel het allemaal wel mee en kwam de groep twee uur te vroeg (!) op schiphol aan waar we Andrea Virati en Wendy Stout ontmoette. Het team was compleet en gereed om in te checken. Bij de incheckbalie kwamen ze reeds vechters van de IFK tegen wat erg leuk was. Zij hadden een andere vlucht en waren niet zo vroeg met inchecken als de Kyoto Gym groep.

Eenmaal ingecheckt kwamen we Remmert de Wit en Edwin van Zetten tegen van sportschool Scharrenberg uit Zutphen. Edwin zou ook vechten in het lichtgewicht evenals zwaargewicht Anthony Klein en Michiel Gerittsen. Voor de mensen die in het karate wereldje bekent zijn, zijn dit geen onbekende vechters. Rene en Michiel wonnen vorig jaar nog in Engeland en in Belgie beiden de eerste plaats in het lichtgewicht en middengewicht. (en werden toen ook uitgenodigd voor dit WK).

Remmert en Edwin hebben het Kyoto Gym team vergezeld tot aan het hotel want elke vechter uit Nederland plus aanhang verbleef in hetzelfde luxe 4 sterren hotel! Dolle pret natuurlijk want totaal waren er al gauw dertig man. Je kunt je wel voorstellen wat een dolle boel dat was in het zwembad, in de sauna, in het restaurant, in de bar etc. Met name de coaches en trainers verbleven tot in de late uurtjes in de bar om wedstrijd ervaringen en taktieken uit te wisselen. (dit alles onder het genot van een biertje want het water was niet te drinken).

Vrijdag 15 november 2002
Omdat we op donderdag al aankwamen was er nog genoeg tijd om vrijdags wat los te trainen in de fitness ruimte. Rene en Andrea namen een sauna omdat ze dat lekker vonden. Andere vechters namen een sauna met een uitgehongerde blik in hun ogen en zaten hier omdat zij niet goed op gewicht zaten.
's avonds was de weging en veel mensen zaten op de grens van hun gewicht dus de aanwezigheid van deze sauna werd goed benut. Zowel Andrea al Rene waren goed op gewicht en ook de overige nederlandse vechters waren allemaal op gewicht.

Zaterdag 16 november 2002

Zaterdag ochtend was het zover. De vechters werden opgehaald met 2 bussen en vervoerd naar een modern sportcomplex waar het allemaal ging gebeuren. Er was een aparte ruimte waar alle vechters bij elkaar zaten, zodat de spanning al snel goed te voelen was.

Deelname

Er was nog wat commotie omdat er 3 teams uit Nederland meededen terwijl elk land maar 1 team mocht uitzenden. Voornamelijk de russen maakte zich hier erg druk over. Gelukkig was er geen probleem omdat zowel het team Kyoto Gym, als team scharrenberg (Michiel Gerittse, Edwin van Zetten en Anthony Klein) op uitnodiging van Kanchi Steve Arneil uitgenodigd waren na het winnen van de British Open en de Belgische Open IFK kampioenschappen. (Het team van DaGraca was het officele IFK team dat voor nederland uit kwam).

Opkomst en loting
Voordat het tournooi begon moesten alle vechters opkomen op de tatami. Wel indrukwekkend om voor een paar duizend man te vechten. Dat is in Nederland wel anders. De emoties waren bij sommige mensen goed zichtbaar want het was toch een WK, iets waar je als vechter toch graag een keer aan meedoet in je vecht carriere. Er deden in totaal 22 landen mee aan dit WK. De loting zag er goed uit. Het werd als snel duidelijk dat er geen gemakkelijke partijen tussen zaten. Elke tegenstander was een potentiele kandidaat en het zou een harde strijd gaan worden. Er werd goed opgewarmd en voorbereid in de speciaal ingerichte ruimte waar alle vechters zich bevonden.

Partij van Andrea
Andrea moest zijn eerste partij beginnen tegen een spaanse favoriet, en dat betekende dus 1 tegenstander op de mat en een paar duizend in de zaal!! Bij elke spanjaard die moest vechten ging het publiek volledig uit zín dag en zo ook  bij deze partij. Andrea wist door goed weg bewegen en counteren de Spanjaard geen kans te geven. Er werd een volle ronde gevochten en een onbeslist was het gevolg. In de verlenging wist de Spanjaard door hoger tempo de partij enigzins naar zich toe te trekken en won deze dan ook op scheidsrechterlijke beslissing. Andrea die met zijn 36 jaar dit jaar al diverse internationale tournooien heeft gedraaid heeft zijn droom waar kunnen maken met deelname aan dit wereldkampioenschap.

Partij van Rene
Rene's 1ste tegenstander was Michael Zimmerman, een oude bekende uit Berlijn en beide vechters konden zich elkaar nog goed herinneren.

De partij begon zonder aftasten direct en er werd vanaf het begin vol gas gegeven. Rene wist de druk goed op te voeren en vooral met stootcombinaties gevolgd door ware penalties aan de binnenkant van het been van zijn tegenstander te scoren. Na de eerste ronde was er reeds 1 witte vlag in het voordeel van Rene. Het begin van de 2e ronde vertoonde eenzelfde beeld. Rene wist de druk goed op te voeren en had de partij onder controle, en toen gebeurde het. Zijn tegenstander stapte naar achteren en maakte een schop naar het lichaam onder Rene zijn dekking die net een stoot wilde plaatsen. Rene moest deze trap op zijn lever nemen en ging even door de knieen. Met een verschrikkelijke kiai kwam hij weer overeind en de partij kon verder. Zijn tegenstander werd bestookt met een spervuur aan lowkicks en stoten maar helaas was het voor zijn tegenstander voldoende om de partij uit te vechten om deze te winnen. Met een wazari achterstand moet minimaal een knockdown gescoord worden om nog gelijk te komen en dat lukte niet meer.

Michiel Gerritsen 
Van de overige nederlanders wist enkel Michiel Gerittsen door te dringen tot de halve finales maar werd hier met een ippon verslagen door de ons niet onbekende rus Maxim, welke ook de finale wist te winnen.

Al met al kunnen we terug kijken op een geweldige ervaring voor ons allemaal. Er zijn veel contacten gemaakt met vechters uit andere landen en uitnodigingen voor o.a. een tournooi in Quebec (Canada)  zijn reeds ontvangen. Voorlopig zal de mentale en physieke accu weer even opgeladen moeten worden want de training voor het WK en Engeland hebben zowel physiek als mentaal de nodige energie gekost.